TOSHIBA MIRAI - Иднина

Моето ново дизајнерско парче, директно од иднината.

toshiba_aircon_skopje_mirai.jpg

Новиот MIRAI е креиран и развиен со цел да достигне целосна синергија меѓу корисникот и уредот. Технолошките, карактеристики и паметните функции, заедно, се основата за одлично третирање на воздухот и едноставност при користењето.

МОДЕРЕН ДИЗАЈН

Новиот високоѕиден уред на Toshiba е совршен склоп на естетика и технологија, дискретен дизајн, флуидни и едноставни кривини, а со заднинско осветлените декорации е вистинско декоративно дизајнерско дело. Без разлика дали уредот е вклучен или не, хармоничниот дизајн и компактноста совршено се вклопуваат во секој домашен décor.

Тишина!

toshiba_aircon_mk_klima_mirai

MIRAI гарантира спокој и тишина! За време на развојот на единицата, особено внимание е посветено за да се намали, односно сведе на минимум бучавоста на уредот. Со тоа го имаме најтивкиот уред во својата категорија: до 22 dB(A).

Врвната технологија е достапна со R32 и R410A ладилни флуиди

mirai_toshiba_aircon_klima_mk.jpg

ЗНАЧИТЕЛНИ ЗАШТЕДИ НА ЕНЕРГИЈА

Како и сите останати уреди на Toshiba така и новиот, MIRAI се карактеризира со ниска потрошувачка на енергија. Уредот е во А+ класа при греење и ладење, со што се овозможува заштеда и удобност и во двете верзии на моделот, без разлика дали користи ладилен флуид R410A или R32. Сите модели се во A+ / A+ енергетска класа за ладење и греење.

toshiba_aircon_mk_klima
 • Новиот R32 ладилен флуид е идеално балансиран меѓу енергетската ефикасност и грижата за околината.
 • Количините на HFCs кои се пласираат на пазарот постепеноќе се намалуваат додека не го стигнат, минималното ниво до 2030.

Дизајнирано во Јапонија

toshiba_aircon_klima_mk.jpg

Иновациите, ефикасноста, сигурноста, енерегетските заштеди, грижата за околината… Сите овие, се моќни вредности кои се во срцето на Toshiba. Преку 50 години Toshiba им овозможува на своите клиенти гарантирана прецизност и беспрекорен Јапонски квалитет.

Новите MIRAI системи, се развиени од врвни инженери, во компанија која највисоко ја вреднува иновацијата и квалитетот. Сето ова во комбинација со светски врвните производствени капацитети на Toshiba му овозможува на крајниот корисник - производ кој е врвна класа, произведен по најстроги стандарди.

ИНВЕРТЕРСКА ТЕХНОЛОГИЈА: ИНОВАЦИЈАТА НА TOSHIBA

Создадено од Toshiba, Инвертерската технологија му овозможува на уредот да го регулира својот капацитет постојано.Тоа го достигнува со прилагодување на брзината на компресорот според побарувачката за ладење.

toshiba_klima_.jpg

Инвертерската технологија ја одржува температурата во непосредната околина на уредот прецизно и континуирано. Високоите, нивоа на перформанс и ефикасност на самата технологија се доволни да ги задоволат и најголемите побарувања.

 

toshiba_aircon_mk_skopje

Новиот Хибриден Инвертер користи PAM (Pulse Amplitude Modulation) за највисоките нивоа на сила и PW (Pulse With Modulation) за енергетска ефикасност. Инвертерскиот систем на Toshiba нуди хибриден пристап за да го овозможи најдоброто од двете.

Контрола, секаде и во секое време

control_aircon_wifi

Имајќи ја удобноста на корисниците, како приоритет, Toshiba ви нуди далечински функции кои можат да го олеснат секојдневието. Како вистински поврзан објект MIRAI  може да се користи секаде и во секое време, со помош на SMS пораки или преку WiFi далечинска контрола системите нудат максимална благосостојба и оптимизирани енергетски заштеди.

aircon_toshiba_kombi

Далечинска контрола преку мобилна мрежа и SMS Далечинска контрола преку IOS или Android паметен телефон е можно со симнување наапликацијата “Combi Control”. Потоа се испраќа SMS директрно до уредот Combi Control box кој е поставен во вашиот дом. Резултат е идеално решение и удобност во неколку безбедни кликови.

aircon_intesis_home

Далечинска контрола преку Wi-Fi Оваа далечинска контрола користи INTESIS HOME,  уред кој е поставен во близинана внатрешната единица. Нагодувањатасе едноставни и можете да ја контролирате единицата од било кој паметен уред.Дизајнот на самиот уред е ненаметливи лесно се вклопува во било којдомашен décor.

Можеме да резимираме дека новиот модел на клима уред MIRAI од производителот TOSHIBA е идеално решение за секој дом. Истиот е достапен во нашата промотивна понуда.

Промотивните цени на двата модели MIRAI 13 и MIRAI 16 се достапни на само еден клик. 

ESTIA иднината на греењето и ладењето

Toshiba ESTIA, топлинските пумпи водух/вода се идеално и компактно решение за да ја достигнете посакуваната температура без разлика дали станува збор за ладење или пак греење. Ова е современ и напреден систем кој е независен од сезоната во која се употребува и истиот овозможува врвна енергетска ефикасност и целосна грижа за животната средина.

aircon_estia_heating_coolig.png

Врвна технологија од TOSHIBA

 • Енергетска ефикасност и грижа за животната средина

Намалувањето на емисиите на CO2 за 20% е една од главните заложби на Европската унија со рок до 2020 година. Најголем дел од овие емисии ЕУ препораките се за ефикасни системи за греење и ладење како и загревање на санитарна вода. Топлинските пумпи воздух/вода се сметаат за обновлива технологија, идеално решение за загревање на простор, загревање на санитарна вода и ладење во топлите месеци - сето ова е возможно со врвна енергетска ефикасност и со целосна грижа за околината.

 • Best in class перформанси при ниски амбиентални температури

Сите верзии на ESTIA нудат извондредни перформанси, дури и кога надворешните температури се исклучително ниски. Оваа нова технологија овозможува поголема енергетска ефикасност, при делумно оптоварување оваа топлинска пумпа е лидер на пазарот.

Намалете ги CO2 емисиите, уживајте во комфорот и зголемете ги вашите заштеди.

estia_aircon_greenje

опфатени сите капацитети, од 4 до 21 kW

Инвертер технологијата на Toshiba ја оддржува внатрешната средина идеално на темпрературата на која сте ја поставиле, ладењето и греењето, односно капацитетот се регулира постојано со прилагодување на брзината на компресорот според побарувачката.

ESTIA засебна хидро единица

Компактната хидро единица во себе има интегрирано напредна технологија за контрола на температурата на водата, со што се овозможува оптимизирана дистрибуција кон сите потрошувачи. ESTIA овозможува греење и ладење на просториите во една или две зони, како и загревање на санитарна вода.

Резервоар за топла вода

ESTIA ”бојлерот” е компактен резервоар од нерѓосувачки челик кој е изолиран и се користи за сите потреби на домаќинството. Перформансите на целиот систем се максимизирани благодарејќи на интегрираниот коаксијален топлински изменувач кој ја користи топлата вода произведена од топлинската пумпа.

kid_bath_foam.png

Plug & play решение

toshiba_remote_aircon.png

Новиот далечински управувач со голем екран е едноставен, интуитивен и лесен за употреба. Има модерен дизајн, заднинско осветлување, нови икони и имате избор од повеќе јазици. Тој може лесно да се прилагоди и користи како втор далечински управувач и со тоа целиот систем е крајно едноставен. Вградениот софтвер ја регулира температурата на водата и ја оптимизира потрошувачката на ел. енергија. Истиот има седмичен програматор кој ја контролира дистрибуцијата на топла вода до двете зони и до бојлерот со топла вода. Имате целосна контрола, со 10 акции кои може да се програмираат за секој ден и ноќ од седмицата.

Што е R32?

Светот се менува. Да бидеме подготвени!

aircon_klima_toshiba_r32.png

Ние и Toshiba, секогаш настојуваме нашите проекти и цели да се насочени кон подобра иднина. Нашите идеи и иновации се на врвот на технологијата, а тие се во срцето на сите производи и услуги кои ги нудиме. Истите секогаш имаат цел да ја зачуваат нашата сина планета.

Сега, повеќе од било кога, технологијата ги менува ставовите на луѓето, а воедно и го менува светот. Ние ниту ги следиме новите технологии, ниту се адаптираме; ние ги предвидуваме и креираме.

Токму од тие причини новата генерација на клима уреди на TOSHIBA го користат новиот ладилен флуид R32 кој пак има низок потенцијал за зголемување на глобалното затоплување.

TOSHIBA работи кон креирање на подобра иднина за нашата планета, за нас и за нашите деца.

klima_aircon_family.png

ЛЕСНА ПРОМЕНА...

Фундаменталните компоненти на TOSHIBA остануваат исти со новиот ладилен флуид R32. Уникатната комбинација на TOSHIBA, со двојни ротирачки компресор кој е срцето на уредот, заедно со целосната инвертерска контрола гарантираат прецизност и стручност по што е и познатиот Јапонски квалитет. Сето ова резултира со високи перформанси и ефикасност, а тоа е нешто на што сите TOSHIBA клиенти се веќе навикнати.

  compressor_twin_aircon_klima.png

  ..за доброто на сите!

  Посветени на животната средина

  • Совршен баланс меѓу безбедната средина и вашата удобност.
  • Енергетска ефикасност за поголема заштеда.
  Asset 11.png

  ВИСТИНСКИОТ ИЗБОР

  Со TOSHIBA вие чекорите кон паметено, одржливо и безбедно системско решение.

  • Комплетна понуда за резиденцијалниот и комерцијалниот/бизнис пазар.
  • 30% намалување во полнењето со ладилен флуид = 80% намалување на CO2 емисиите.
  GWP_klima_efficiency_toshiba
  • Нови опции како детекција на протекување и следење на ел. енергија
  • Eurovent сертификација

  Toshiba успешно продава системи со R32 во Јапонија од 2014, одберете го експертот за инспиративни технологии!

  Со нашата посветеност кон врвна ефикасност, лесно приспособлив капацитет и водечки квалитет, TOSHIBA секогаш е на врвот на технологијата за климатизирање на воздухот, истовремено трудејќи се да пронајде иновативни решенија за подобар свет.

  TOSHIBA е иноватор и провајдер на целосни решенија за климатизација со светски позната сигурност и удобност.

  Сите решенија на AIRCON DOO во целост се посветени кон визијата на производителот. Не случајно AIRCON DOO e PREMIUM PARTNER на TOSHIBA повеќе до 20 години!

  Што е тоа, добар амбиентален воздух?

  На што мислиме кога ќе кажеме: амбиенталниот воздух е добар или лош?

  aircon_vozduh

  Историски, долго време имаме проблем вистински да опишеме што мислиме со ”квалитетна внатрешна околина”.

  Неколку сетила даваат инпути за тоа што сакаме да го опишеме. Мислиме на изворите, а тие се: светлина, провев, загадувачи, температура, влажност, емисии и.тн. 

  Позадина

  Знаеме дека во истата соба, еден човек се чуствува удобно а друг не. Ова е бидејќи секоја индивидуа има своја идеална температура. 

  Температурата е често главната причина, зошто чуствуваме дискомфорт. Додатно горе посочените фактори како и облеката и површинската температура влијаат на нас.

  Има неколку истажувања и експериментирања поврзани со темата и сите доаѓаат до прилично стандардизиран заклучок, околу 5% од луѓето секогаш ќе бидат незадоволни од околината во просторијата. Подолу може да го видите предвидениот процент на незадоволни кога имаме варирање на температурата од средна до идеална.

  aircon_toshibaPPD.jpg

  PPD (Predicted Percentage Dissatisfied) е функција од искусениот термален комфорт PMV (Predicted Mean Vote).

  Како функционираме

  Има голема девијација во продуктивноста кога си играме со температурата, кога е потопло или поладно од таа магична идеална точка. Ова е индивидуално исто како и собната температура. Сето ова ни покажува колку всушност е важно тоа што можеме да ја контролираме температурата во просторијата. 

  air_aircon_toshiba_Efficiency.jpg

  Квалитет на воздух

  Квалитетот на воздухот веќе неколку пати повторивме дека е тешко да се измери. Најчесто тоа е преку концентрацијата на CO2 concentration, но и преку VOC (volatile organic compound) кој пак е се мери на неколку начина. VOC се органски хемикалии кои имаат висок притисок на испратување при нормална собна температура. Нивниот висок притисок при испарување е резултат не ниската температура на вриење, која предизвикува голем број на молекули да испарат или сублимираат од течната или цврстата форма на соединението и да се инкорпорираат во околниот воздух, својство познато како волтилност. Вакви соединенија имаме многу, тие се различни и се присутни насекаде. Тие се вклучуваат хемикалии кои се human-made и кои се случуваат природно. Повеќето миризливи честички се VOC, истите соединенија имаат критична улога во комуникацијата меѓу растенијата и животните. 

  Да сумираме

  За да сумираме што е добра внатрешна клима, мораме да ги земеме во предвид сите параметри кои имаат влијание врз нашите сетила за квалитетен воздух, тоа се, термалната, акустичната и визуалната клима. Сите тие заедно ја креираат работната околина и сите се битни за да се креира добра клима. Најважно е да сме свесни дека најголемиот проблем е прифаќањето на фактот дека секој човек има различни потреби и различна перцепција за добра клима. Затоа ние ви нудиме можност да влијаете на климата во вашата околина на начин на кои вие сметате дека е идеален.

  Колку тивка треба да е воздушната завеса?

  Ајде да споредуваме јаболки со јаболки

  aircurtain_sound_AIRCON.jpg.png

  Која е најтивката воздушна завеса? Колку е широк/голем влезот во објектот кој би го покрила завесата? За, Вие купувачите, оцените и за да може да ги споредувате, производителите треба да имат исти мерки и секако да мерат на ист начин. Само така ќе може да споредувате јаболки со јаболки. Индустријата за воздушни завеси прави огромен напор за купувачите да направат добар избор за своите потреби. Ние пак секогаш се трудиме да ви помогнеме во изборот, без разлика дали проектирате или сте инвеститор.

  Frico е иницијатор на Eurovent групата “European Air Curtains” која се фокусира на воздушните завеси. Целта на групата е да се развијат нови директиви. Важно е да се дефинираат заеднички унифицирани методи за мерење кои ќе им овозможат на купувачите да споредуваат различни производи. Во групата се вклучени престсавници од дванаесет различни компании. 

  Звук

  Порано, за да се назначи нивото на звук се користеше, нивото на звучен притисок, вредност која е зависна од карактеристиките на просторијата и оддалеченоста на производот од мерачот. Некои произведувачи, имаат јасно означено под кои услови се мерени звучните нивоа, но секогаш имаме и произведувачи кои ги прават своите мерења на нереален начин и тврдат некои вредности за звук кои не е вистински. Во Македонија производителите или увозниците не се ни трудат да го наведат нивото на звук. Веројатно и купувачите си мислат дека треба да се ужасно бучни?

  Од Јули 2017, сите произведувачи треба да ги комуницираат нивоата на звучна сила (во согласност со ISO 27327-2)  на своите производи. Силата на звукот е објективна вредност која не е зависна од карактеристиките на просторијата. Со ова им се олеснува на купувачите при споредбата на различни производи. Оваа вредност е повисока од нивото на воздушен притисок, дел бидејќи користи различна логаритамска скала од онаа која се користи за звучниот притисок. 

  Ние секогаш ги комуницираме и двете вредноси. Вредноста на звучната сила и вредноста на нивото на звучен притисок за сите воздушни завеси кои ги нудиме. 

  aircurtain_sound_aircon.jpg

  Проток на воздух

  Имаме многу различни методи за мерење на протокот на воздух и волумен. За жал, во индустријата често не се јасно означени условите под кои се добиени податоците за протокот на воздух. Ова резултира со номинални вредности кои се често повисоки, и истите се компарираат со вистинските вредности за протокот кој излегува од единицата, па имаме споредба која е на границата со лажење. 

  Брзина на воздухот

  Мерењето на брзината на воздухот, погодувате исто така може да се мери на неколку начини. Мерката за брзината на воздушната бариера и нејзината еднообразност е исто дел од ISO стандардот 27327-1. 


  Доверба

  Добавувачите со кои соработуваме имаат најмодерни и напредни лаборатории за воздух и звук во согласност со ISO стандардите. Производите кои ги нудиме секогаш ги исполнуваат сите ветувања. 

  Сонце = бесплатна енергија?

  pexels-photo-164292.jpeg

  Не само што сонцето ни делува позитивно, помисли на сите тие испиени кафиња додека другите се на работа, туку тоа е и бесплатно, а во светски рамки станува и омилен извор на енергија.

  Сонцето е одалачено на некои 150 милиони километри од Земјата, сепак, тоа е нашиот најконстантен извор на енергија: секој ден, до Земјата стигнува 10 000 пати поголема енергија отколку што користи целото човештво. Ова ќе остане како факт барем и во наредните пет до шест милијарди години.

  giphy-downsized.gif
  pexels-photo-300122.jpeg

  Сонцето всушност креира среќа. Секогаш кога нашата кожа е изложена на сонце мозокот го стимулира хормонот на среќа, серотонин. Пробај го ова со струја.

  Соларно термалната енергија е начин на искористување на сончевата енергија. Звучи како да ги прекомплицирам работите но всушност едноставно сакам да кажам дека тоа е начинот на конверзија на соларната во термална енегрија.

  ПРЕДНОСТИ:

  •  Бесплатна енергија, единствено на пумпата и треба ел. енергија.
  •  Комплетно не штетна за животната средина, практично немаме никакви CO2 емисии.  
  • се намалува уделот на конвенционалниот систем за греење
  • околу 50% од енергијата потребана за ДТВ (домашна топла вода) може да се обезбеди од соларно термалниот систем

  мали МААНИ: 

  • потребно е оддржување
  • дополнителни цевки за поврзување на системот од кров до системот за греење
  •  не секој кров е погоден за инсталација
  •  потребен е простор за соларниот цилиндер
  •  поголема инвестиција во почетокот НО погодувате?
  • Повеќекратен поврат на инвестицијата на среден и долг рок.

   

  giphy-downsized-large.gif

  СОЛАРНО ТЕРМАЛНИ СИСТЕМИ или како може сонцето да ви помогне

  Соларно термалните системи може да ја користат сончевата енергија на два начина: или ексклузивно за ДТВ или како backup за целиот систем за греење

  Соларно термалните системи за домашна топла вода во просек имаат потреба од сончев колектор со површина од 4 до 8 м2 за одвоена самостојна куќа и овозможуваат доволно енергија за дневните потреби. Тоа значи дека водата не е потребно да ја загревате со помош на други генератори на топлина (мисли на греач во бојлер) а со тоа нормално ги намалувате трошоците за ел.енргија. Во МК за време на летните месеци целосно се задоволува потребата.

   

  i7_infografik_nutzung_solarthermie_1x-EN.png

  Соларно термален систем за ДТВ и за дополнително централно греење има потреба од поголема колекторска површина во просек од 6 до 14 м2. Во овој случај системот генерира топлина и за централното греење. Соларното централно греење најдобро функционира во комбинација со подно греење

  СОЛАРНА ТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЈА- Еколошко подобрување Соларно термалниот систем е атрактивен додаток кон конвенционалниот сисстем за греење. Кога бирате да користите солар ја намалувате употребата на фосилни горива, штедите пари и ја оставате животната средина во подобра состојба за идните генерации.

  Идеалната можност за инвестиција во соларно термален систем е при нова градба или при промена на котел, без разлика дали е тој на ел. енергија, пелети, дрва, нафта, природен гас. Без разлика дали е зима, прилолет, лето или есен - соларно термалниот систем и системот за греење секогаш работат ефикасно.

  i8_infografik_solare_deckungsrate_1x-EN.png

  Првите сончеви зраци во пролет веќе може да се користат за загревање на водата во цилиндерот. За време на овој период греењето е овозможено од конвенционалниот генератор на топлина. Во лето целосно се користи соларно термалната енергија и во зима пак на системот му помага системот за греење.

   

  АНАЛИЗА НА ТОШОЦИ

  Во моментов во Германија има повеќе од 2 милиони соларни системи кои ги снабдуваат домовите со бесплатна енергија.

  Соларно термалниот систем ги задоволува потребите на домаќинставата за ДТВ од околу 65%. Во лето бројката нормално е 100% и сите останати генератори можете да ги заборавите. Во основа вие генерирате нула емисии во атмосферата и имате нула оперативни трошоци.

  i4_infografik_anschaffung_betrieb_und_wartung_1x-EN.png

  Соларно термалните системи се futureproof начини за добивање на енергија. Сеуште постојат субвенции за нивно искористување.

  ЗГРАДИ И СИСТЕМИ - Што треба да се знае

  Соларно термален систем не може да се инсталира на секоја зграда, има неколку работи за кои мора да сте информирани.

  Соларно термалните системи се инталираат на кровови со специјални монтажни системи. Поврѓината на кровот мора да е доволно голема и да има нагиб од 30 до 70 степени. Колекторите мора да бидат поставени кон југ, југо-запад или југо-исток. Се разбира дека кровот не треба да биде во сенка од околни згради или дрва. Згради заштитени како културно наследство не би требало да имаат соларни термални системи, ха ха. За да сте сигурни дека ќе може да се туширате и кога ќе зајде сонцето ви треба и цилиндер за чување на водата, па нормално дека ви треба и малку простор во подрум, остава или каде и да е. Најдобро е да се консултирате со стручни и искусни инженери кои ќе ви помогнат да го направите вистинскиот избор.

  Знаете ли како работи вашиот клима уред?

  Луѓето често ми поставуваат прашања за нивниот AC (air conditioner), како, што е Фреон или како работи клима уредот? Често почнувам со приказната  за тоа како магично ги нема сликите и апликациите од стариот iPhone кога ќе се префрлиш на нов, или каде оди целата музика, или пораките? Често за работите кои ги користиме секојдневно немаме баш јасна слика како вистински функционираат. Тоа често пати фрустира. Иако би било интересно да ви објаснувам како сликите и апликациите се префрлаат од стариот на новиот iPhone ќе го оставам тоа на некој друг од сферата да објасни. За среќа пак, можам да ви објаснам како функционира вашиот AC.

  giphy.gif

  Како функционира мојата клима? На кратко.

  Епа како функционира централното разладување? Централните HVAC единици (што е па сега HVAC?), а всушност и сите модерни AC единици работат со слични оперативни принципи и компоненти како и вашиот ладилник. Ладилниците користат енергија за да ја пренесат топлината од својата внатрешност кон надвор, практично во вашата кујна, а при тоа одржуваќи ја содржината на ладилникот, студена.

  Истото, вашата AC единица ја отстранува топлината од вашиот дом и ја префрла надвор. Да, ама како го прави ова? Го прави со помош на две спирални цевки: едната испарувачка (evaporator) другата кондензирачка (condenser). Испарувачите се наоѓаат во вашиот дом и го користат брзо испарувачкиот Фреон за да ја апсорбираат топлината од околниот воздух. Овој сега свеж и изладен водух се циркулира низ вашиот дом и нели, го лади.

  Сега пак оној релативно загреан Фреон е на пат надвор од вашиот дом кон кондензаторот, каде со помош на компресорот (ова знаете што е) се кондензира и со тоа ја ослободува својата зачувана топлина надвор од вашиот дом, а со тоа почнува и новиот циклус, пак и пак. Токму ова својство на ладилните флуиди овозможува да работи вашиот AC.

  ac-cycle.jpg