Што всушност е: Топлинска пумпа воздух/вода?

toshiba_estia_aircon

Топлинската пумпа воздух/вода добива енергија од непосредниот воздух и ја пренесува на системот за греење. Ниските трошоци за инсталација се причина плус за лесна и економична промена на било каков постоечки систем за греење, со систем кој користи топлинска пумпа. Ајде да пробаме да ви го претставиме начинот на работа и областите за примена на нашиот ESTIA систем.

ИМА ЛИ ВООПШТО ДОВОЛНО ТОПЛИНА ВО ВОЗДУХОТ, ВО ЗИМА?

Одговорот е „Да“. Тајната е во начинот на работа - баш како кај ладилникот, само обратно. Но, ајде да одиме чекор по чекор.

Почнуваме со начинот на работа. Топлинската пумпа воздух/вода ја добива топлината од околниот воздух. Затворениот разладен круг во кој циркулира ладилниот флуид ја апсорбира топлината. Дури и при екстремни надворешни температури од -25 ° C, греењето во вашиот дом е загарантирано, единствено, во тој случај ќе потрошиме незначително повеќе електрична енергија. Постепено добиената топлина се пренесува со топлинскиот изменувач, до водениот систем. Водата во системот на тој начин ја добива потребната температура за бањање, туширање и за греење.

НЕПОБИТНИ АРГУМЕНТИ И ЈАСНИ ПРЕДНОСТИ

Топлинските пумпи воздух/вода се во мода, од причина што, сите аргументи ги потврдуваат предностите од употребата на ваков еколошки и ефикасен систем. Да видиме зошто е тоа така, земајќи ги в предвид: цената, изведбата, емисиите на CO2 и енергетската ефикасност.

ESTIA топлинската пумпа воздух/вода има можност да ја земе топлината од околниот воздух и со истата да ја загрее водата. Предностите тука се очигледни: наместо да добиваме топла вода за бањање или греење од гориво (нафта, пелети, дрва, плин..) или 100 % од ел. енергија (ел. печки, ел. греалки), потребната енергија, односно дури 80 проценти е од воздухот, а само 20 проценти е електрична ен. (зависно од надв. темп.). Логично, бидејќи малку ел. енергија е потребна за работата на уредот. Тоа пак значи, дека ESTIA системот штеди простор, е економичен и еколошки прифатлив споредено со останатите конвенционални системи. Монтажата и различните можности детално се опишани на наредните страници. Прегледот на компонентите и примарните инсталациски варијанти се на на страниците 8 и 9. Сега може да продолжиме со примените.

estia_toshiba_aircon_makedonija
тошиба_мк_аиркон
toshiba_aircon_estia

ТОПЛА ВОДА, НАПРЕД МАРШ!

Прва примена на ESTIA системот
е неговата употреба за добивање
на топла вода за туширање и бањање. Тоа е особено интересно
за сите оние кои реновираат и ќе купат нов бојлер. Тука се исплати,
да се разгледа можноста за употреба на топлинската пумпа воздух/вода како алтернатива на стариот начин за загревање на топла вода.

ГРЕЕЊЕ НА КВАДРАТ

На квадрат значи: 2-зонско управување! Бидејќи имаме можност два топлински круга да имаат различни температури – како подно греење, чиј довод користи ниска температура, плус “нормално” греење со радијатори за кои треба висока температура. Информативно: Корисната температура покажува
со колку степени загреаната вода циркулира во топлинскиот груг. Додека сме на темата греење може да нагласиме, за сите оние кои реновираат и додатно опремуваат: поврзување со постоечкиот систем за греење е исто така возможен.

Да сумираме, можностите на ESTIA системот: 

 1. Употреба исклучиво за подготовка на топла санитарна вода.

 2.  Употреба и за греење. 

 3. Можност за поврзување на постоечки систем за греење.

Па, постои и уште една 4та примена, да бидеме прецизни: ладење. Имате можност да го употребувате ESTIA системот и за тоа. Тоа повлекува други решенија во однос на системот со вода но не е ништо премногу комплицирано или невозможно.

СЕГА ПОДОБРО ДА ГИ ПРЕГЛЕДАМЕ ПРЕДНОСТИТЕ НА ESTIA ТОПЛИНСКАТА ПУМПА ВОЗДУХ/ВОДА

Времето и просторот се драгоцени посебно при градба или реновирање. Често заштедата на простор и време се одлучувачки предности. Монтажата и инсталацијата на ESTIA компонентите се изведува брзо и не ви се потребни резервоари или простор за складирање на гориво. Надворешната и внатрешната единица „Основните состојки” за добивање на топлина од воздухот. Оние кои сакаат да го користат системот само за санитарна вода често го бираат новиот модел на топлинска пумпа „MONO“ која целосно се поставува во објектот. Но за тоа подоцна.

Заклучок: Без разлика за која варијанта ќе се одлучите, инсталацијата од нашиот тим трае, неколку часа, а за уредот е потребно мал простор. Тоа важи и за надворешната единица како и за компонентите кои се поставуваат во објектот.

Да преминеме на финансиите. Како што ќе видите на нашата пример пресметка, трошоците за набавка се ниски и освен трошоците за ел. енергија нема дополнителни тековни инвестиции. Кај ESTIA системот de facto нема потреба за одржување.

Не се грижете за соседите. Освен по некој завидлив поглед ништо друго не очекувајте, бидејќи софистицираната технологија на TOSHIBA осигурува тивка работа на надворешната единица. Имаме мноштво агрументи кои одат во прилог на ESTIA системот.

Естиа_аиркон_мк
aircon_estia_heating_coolig.png
 • Економичен

И како еднократна инвестиција и гледајќи ги трошоците за користење ESTIA е поекономичен во однос на другите системи.

 • Еколошки прифатлив

Употребата на обновливи извори на енергија, како воздухот во комбинација со зелена ел. енергија се осигурува ниска CO2 емисија.

 • Доверлив

  На ESTIA уредот можете секогаш да се доверите. Високата технологија на TOSHIBA - овозможува користење без одржување со интегрирана заштита од замрзнување.

 • Ефикасен

  Со софистицираната технологија, достапна е топла вода и при екстремни надворешни температури од –25°C.

 • Флексибилен

  Едноставна инсталација со заштеда на простор за новоградби како и за рановирање. Можна
  е комбинација со постоечки систем за греење.

 • Удобен

  ESTIA е потполно автоматски систем, во кој имате, заштита од замрзнување, интелигентно управување и тивка работа.

estia_aircon_greenje

Се надеваме дека доволно добро ви објаснивме како функционира системот, а во продолжение може да ги видите и визуелно карактеристиките и специфичностите не системот. Тошиба Естиа 5 е достапна во АИРКОН во сите верзии. Бидејќи самиот систем има многу можности наш совет е да си закажете косултација, клик тука и може да почнеме да работиме заедно.